Hyppää sisältöön

Aluehallintovirasto antoi Attendolle jo toisen uhkasakon kahden viikon sisään. Valviran ylijohtajan Markus Henrikssonin mukaan vanhuspalvelujen laatu on kuitenkin yleisesti parantunut.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto antoi viime perjantaina 200 000 euron uhkasakon Kangasalla toimivalle Attendon hoivakodille.

Avin ja kaupungin yhteisessä yllätystarkastuksessa havaittiin useita pitkää jatkuneita, asiakasturvallisuutta vaarantavia puutteita. 

Lääkkeiden säilytyksessä, antamisessa ja käsittelyssä on tapahtunut lukuisia virheitä. Herttuattaren asukkaille on esimerkiksi annettu vääriä, toisille asukkaille tarkoitettuja lääkkeitä ja lääkkeitä on myös unohdettu antaa.

Huumausaineiksi luettavia lääkkeitä on myös kadonnut. Hoitajat eivät ole saaneet riittävää ohjeistusta lääkkeiden antamiseen tai työhönsä. Hoitajien nopea vaihtuvuus on aiheuttanut vaaratilanteita, sillä asukkaita ei ole tunnettu riittävän hyvin.

– Lääkitysturvallisuus on hyvä indikaattori yksikön toiminnasta. Kun lääkitysturvallisuus on kunnossa, usein muutkin asiat ovat. Vastaavasti kun lääkitystuvallisuudessa on ongelmia, puutteita on muuallakin, sanoo Valviran ylijohtaja Markus Henriksson.

Parempaan suuntaan mennään

Länsi- ja Sisä-Suomen avi harkitsi Herttuattaren toiminnan keskeyttämistä, mutta päätyi uhkasakolla tehostettuun määräykseen. Attendolla on 11.8. asti aikaa korjata kiireisimmät ongelmat.

Vain kaksi viikkoa aiemmin sama virasto antoi vastaavanlaisen määräyksen 100 000 euro uhkasakolla hoivakoti Mistellin toiminnasta Pohjanmaalla.

Huhtikuun lopussa Valvira itse antoi toiselle hoivajätille Esperi Carelle koko vanhustenhuollon toimintaa koskevan valvontamääräyksen korjata puutteet kaikissa yksiköissään tämän kuun loppuun mennessä. Henrikssonin mukaan huonoja yksiköitä on liikaa, mutta niiden määrä on vähentynyt.

– Kokonaiskuva ei ole synkkä. Meillä on rohkaisevia signaaleja siitä, että asiat ovat menneet monin paikoin parempaan suuntaan. Alkuvuoden aikana on tehty valtava määrä työtä.

Henrikssonin mukaan kunnat ovat tehneet satoja tarkastuksia, lisäksi aluehallintovirastot ja Valvira ovat tehneet paljon tarkastuksia yhdessä ja erikseen. Palveluntuottajat ovat myös parantaneet omavalvontaa ja toimintaansa.

Työvoimapula näyttää pahenevan

Henriksson on tyytyväinen myös siihen, että sosiaali- ja terveysministeriö on jatkanut aiheen seurantaa sekä edellisen hallituksen aloittamaa vanhuspalvelulain ja siihen liittyvien laatusuositusten uudistamista. Tähän kuuluu olennaisesti hoivayksiköiden lääkehuolto.

Syytä yltiöoptimistisuuteen ei kuitenkaan ole, sillä alaa vaivaa kova pula työntekijöistä. Esimerkiksi Hoivakoti Mistellin uhkasakko koskee juuri henkilöstövajausta ja tämä oli yksi puutteista myös Kangasalla.

– Meillä on kyllä iso henkilöstöpula, ja se on monin paikoin vain pahenemassa. Tarvitaan monien tahojen yhteistyötä, että kaikkiin yksiköihin saadaan riittävästi lisää osaavaa henkilöstöä.

Orastava hyvä kehitys vaatii Henrikssonin mukaan muutenkin pitkäjänteistä työtä.

– Tämä ei saa missään tapauksessa jäädä siihen, että meillä oli keväällä kohu, ja sitten se loppui eikä mitään tapahtunutkaan.

Mitä mieltä olit artikkelista?

Agreed 0 times
Said to be thoughtful 0 times
Has raised questions 0 times
Disagreed 0 times