Hyppää sisältöön

Vantaan Kivistön apteekkiin avattiin terveyspiste lokakuun lopussa. Asiakkaita on riittänyt hyvin, vaikka palvelun aktiivinen markkinointi asiakkaille on vasta alkamassa.

Apteekin sairaanhoitaja-farmaseutti on tehnyt korvahuuhteluja, mitannut hemoglobiiniarvoja, hoitanut kynsiongelmia ja jalkasientä, antanut influenssarokotuksia, matkailijan rokotuksia ja lääkeinjektioita.

– Erityisesti lääkeinjektioita hakeneet asiakkaat ovat olleet todella kiitollisia, kun pistäminen on sujunut apteekissa ihan lennosta heti lääkkeen ostamisen jälkeen, kertoo apteekkari Sirpa Nieminen.

Kivistön ainoa terveyspalvelu

Kun Nieminen sai viime vuonna apteekkiluvan, hän alkoi heti suunnitella terveyspisteen perustamista. Terveyspalveluille on hänestä selvä tarve, koska alueella ei ole terveysasemaa, yksityistä lääkäriasemaa tai laboratoriopalveluja.

Kaupunginosa sijaitsee junaradan varrella, Helsinki-Vantaan lentoaseman vieressä. Alueelle on rakennettu nopeaan tahtiin paljon kerrostaloja ja asukasmäärä on noussut noin 10 000:een, mutta palvelut eivät ole seuranneet perässä.

– Olemme saaneet paljon kiitosta, kun tänne tuli edes apteekki, Nieminen sanoo.

Lähimmät julkiset terveyspalvelut löytyvät Martinlaaksosta ja Myyrmäestä, mutta niiden terveysasemat ovat ruuhkautuneita. Kivistöön rakennetaan parhaillaan kauppakeskittymää, johon tulee päivittäistavarakauppoja ja terveyspalveluja ensi vuonna.

Hyvä lisäpalvelu asiakkaille

Sairaanhoitajan palveluille on ollut tarvetta päivittäin. Asiakkaita on tullut ajanvarauksella ja ilman.

Sairaanhoitaja tekee monenlaisia mittauksia ja pieniä toimenpiteitä, kuten tikkien poistoa ja haavanhoitoa. Apteekin erikoisuutena on korvien rei’ittäminen steriilillä mekanismilla ja allergiaystävällisillä titaanikoruilla.

Terveyspisteen yhteistyökumppanina on yksityinen lääkäri, joka vastaa rokotuksista ja pistoksista. Ilman vastuulääkäriä terveyspisteet eivät voi niitä antaa.

Terveyspisteen palveluvalikoima monipuolistuu loppuvuodesta, kun apteekkiin saadaan Synlabin laitteet, joilla voi tehdä yli 2 000 erilaista laboratoriotestiä jopa ilman lääkärin lähetettä. 

– Näen tämän todella hyvänä lisäpalveluna apteekille. Terveyspiste tukee apteekin tavoitetta olla osa terveydenhuoltoa. Monelle ihmiselle on iso apu, kun hän saa sairaanhoitajan palvelut apteekista, Nieminen kertoo.

Tulevaisuudessa terveyspisteestä saa myös lääkehoidon arviointeja, sillä apteekin farmaseutti-sairaanhoitaja suorittaa parhaillaan siihen liittyvää LHA-koulutusta.

Apteekista tulee saamaan myös ravitsemus- ja liikuntaneuvontaa, kun siihen erikoistunut farmaseutti aloittaa työt. Apteekki tekee Liikkujan apteekkina yhteistyötä kaupungin liikuntapalvelujen kanssa. 

Tiivis osa hyvinvointialuetta

Apteekkari Nieminen uskoo, että uusien hyvinvointialueiden aloittaessa apteekkien kannattaa olla aktiivisesti mukana terveyspalveluiden tuottamisessa.

– On turha vain hokea, että apteekit ovat osa hyvinvointialueen palveluja. Meidän pitää tehdä työtä sen eteen, että olemme oikeasti osa terveydenhuollon ketjua.

Niemisellä on työkokemusta julkisen erikoissairaanhoidon puolelta, joten hänellä on käsitys siitä, miten apteekki voi auttaa kuormittunutta julkista terveydenhoitoa.

– Nyt meillä siihen on puitteet valmiina. Terveyspiste on matalan kynnyksen paikka, johon on helppo tulla. Apteekissa pystytään hoitamaan monenlaisia pieniä terveyshuolia.

Apteekkariliiton toimintamalli

Apteekin terveyspiste on Kuopio Innovationin vuonna 2009 käynnistämä toimintamalli, jonka oikeudet Suomen Apteekkariliitto osti vuonna 2014.

Terveyspisteet ovat yksityisiä terveyspalveluyrityksiä, joilla on alueensa aluehallintoviraston myöntämä lupa terveydenhuollon palvelujen antamiseen. Suomessa toimii tällä hetkellä parikymmentä apteekin terveyspistettä.

Terveyspisteiden tarkoituksena on vähentää terveydenhuollon kuormittavuutta ja tarjota vaihtoehtoja terveyspalveluiden hankkimiseen.
 

Mitä mieltä olit artikkelista?

Agreed 0 times
Said to be thoughtful 0 times
Has raised questions 0 times
Disagreed 0 times