Verenpaineen hoitoa tulisi aikaistaa ja tehostaa
- 26.11.2020 at 08:46
Kohonneen verenpaineen hoitotavoitetta tiukennettiin henkilöillä, joiden sydäntautiriski on suuri.
Kohonneen verenpaineen hoitotavoitetta tiukennettiin henkilöillä, joiden sydäntautiriski on suuri.
Kohonnut verenpaine on merkittävä sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijä, joka aiheuttaa huomattavasti ennenaikaisia kuolemia.
Aikuisikäisistä suomalaisista noin kahdella miljoonalla on kohonnut verenpaine. Noin miljoona suomalaista käyttää verenpainelääkkeitä, mutta heistä vain noin 40 prosentilla verenpaine on hoitotavoitteessa.
– Jokaisella verenpainepotilaalla tulisi olla suunnitelma, kuinka usein hän tarvitsee seurantaa. Lääkereseptejä ei pitäisi uusia mekaanisesti ilman, että arvioidaan potilaan kokonaistilannetta ja hoidon vaikuttavuutta, kuvailee terveydenhuollon erikoislääkäri, dosentti Jouni Johansson Turun yliopistosta.
Kohonneen verenpaineen päivitetty Käypä hoito -suositus julkaistiin syyskuussa. Hoidon tavoitteena on laskea verenpaine vähintään alle tason 140/90 mmHg vastaanottomittausten perusteella. Kotimittauksissa tämä tarkoittaa alle 135/85 mmHg:n lukemia.
Henkilöillä, joiden sydäntautiriski on suuri, tavoitetta tiukennettiin alle tason 130/80 mmHg, jos se voidaan saavuttaa ilman haittoja.
– Olennaista on tunnistaa suuren riskin potilaat, jotta heille voidaan tarjota riittävän tehokasta hoitoa, Johansson kiteyttää.
Lääkehoito aloitetaan usein turhan myöhään
Hoitotavoitteiden saavuttamiseen tarvitaan useimmiten eri tavalla vaikuttavien verenpainelääkkeiden yhdistelmähoitoa. Lisäksi tarvitaan lääkkeetöntä hoitoa, kuten suolan käytön vähentämistä.
Johansson on tutkinut kollegojensa kanssa verenpainetaudin hoitoa Turun kaupungin terveyskeskuksessa. Tutkimuksen mukaan lääkärit tuntevat hyvin kohonneen verenpaineen hoitosuositukset, mutta hoito aloitetaan usein turhan myöhään.
– Lääkehoidon aloittamisessa saatetaan aikailla, vaikka elintapahoidon teho on jo kokeiltu. Potilaiden ennustetta voitaisiin parantaa aloittamalla lääkehoito nykyistä aiemmin, Johansson toteaa.
Lievästi kohonnut verenpaine ei välttämättä aiheuta mitään oireita. Tämä saattaa johtaa siihen, että potilas ei ota lääkkeitään säännöllisesti. Verenpainelääkkeiden käyttäjiltä olisikin hyvä varmistaa apteekissa, että lääke on säännöllisessä käytössä.
– Lisäksi asiakasta voisi muistuttaa seuraamaan verenpainetta säännöllisesti kotona ja käymään terveysasemalla hoidon tarpeen arviossa. Samalla lääkäri tai hoitaja voi tehdä sydäntautiriskin kokonaisarvion ja tarkistaa lääkityksen sopivuuden ja riittävyyden, Johansson sanoo.
Käypä hoito: Kohonnut verenpaine 10.9.2020
Lääkärilehti 2020; (39): 2000-2004