Hyppää sisältöön

Tilanne lienee tuttu monelle ruuhkavuosiaan elävälle: aikaa liikunnalle on kroonisesti liian vähän. Kankaanpääläisen Vuokko-apteekin apteekkari Heli Mäntysalo ratkaisi tilanteen hankkimalla koko apteekin henkilökunnalle yhteisen personal trainerin, jonka johdolla jokaiselle tehtiin omat lähtökartoitukset ja yksilölliset treeniohjelmat.

– Oli pakko keksiä jotain, että tulee itsekin liikuttua paremmin, Mäntysalo sanoo.

Taustalla oli myös Kankaanpään kaupungin Liikunnallinen elämäntapa -hanke, jonka ideana on innostaa työikäisiä liikkumaan. Apteekki on tehnyt kaupungin kanssa yhteistyötä hankkeessa.

– Niinpä ajattelin, ettei tällainen olisi huono idea meillekään.

Apteekin henkilökunta oli samaa mieltä, joten niin ryhdyttiin tuumasta toimeen. Yksilöllistä treeniohjelmaa seurataan sovelluksen avulla, ja välillä treenataan myös porukalla.

– Yhteiset treenit ovat olleet ihan mahtavia. Tulee sellainen positiivinen ryhmäpaine, Mäntysalo sanoo.

Apteekkari Heli Mäntysalo ja tekninen työntekijä Jaana Starck juttelevat.
Apteekkari Heli Mäntysalo haluaa huolehtia työntekijöidensä hyvinvoinnista. Joskus se tarkoittaa yhteistä liikuntaa, toisinaan taas kuulumisten vaihtoa työn lomassa. Tällä kertaa juttukaverina oli tekninen työntekijä Jaana Starck.

Kyse on myös työnantajan panostuksesta henkilökunnan hyvinvointiin ja jaksamiseen.

– Hyvinvoiva henkilökunta on huikea voimavara. Ja kun tätä tehdään koko työyhteisönä, se edistää paitsi jaksamista, myös sitoutumista, Mäntysalo sanoo.

Paikallista yhteistyötä

Mäntysalo siirtyi Kankaanpäähän vajaat kaksi vuotta sitten Luvialta, ja pani heti toimeksi. Hän pidensi apteekin aukioloaikoja ja ryhtyi panostamaan paikalliseen yhteistyöhön.

Viime syksynä hän järjesti apteekilla lääkehoidon turvallisuus -teemaisen luentosarjan alueen potilasyhdistyksille. Tilaisuudet vetivät paikalle 15–30 osallistujaa per kerta. Ja tulivat tarpeeseen.

– Monelle tuli yllätyksenä esimerkiksi yleisten ravintolisien, kuten magnesiumin ja kalaöljyn, yhteisvaikutukset lääkkeiden kanssa.

Heli Mäntysalo järjestää apteekin hyllyjä.
Mäntysalo on järjestänyt apteekilla muun muassa lääkehoitoteemaisia luentosarjoja. Lisäksi hän on tarkastanut paikallisten hoivakotien lääkehuoneita.

Tapaamisista poikikin useampia lääkityksen tarkistuspalveluja, joissa käytiin läpi asiakkaiden lääkitykset ja niiden mahdolliset ongelmat sekä lääkehoidon merkitys.

– Niitäkin, joilla kaikki on ok, tällainen tarkistus auttaa sitoutumaan hoitoon. Etenkin kolesterolilääkitys tuntuu usein pohdituttavan, että miksi sitä täytyy käyttää.

Potilasyhdistysten lisäksi Mäntysalo on tehnyt yhteistyötä alueen yksityisten hoivakotien kanssa. Niihin hän tekee muun muassa auditointikäyntejä, tarkastaa lääkehuoneita, auttaa lääkehoitosuunnitelmien päivittämisessä ja kouluttaa hoitajia.

– Hoivakodeissa on tarvetta apteekin farmaseuttien osaamiselle. Pystymme auttamaan hoivakoteja monessa lääkehoitoihin ja käytäntöihin liittyvässä asiassa. Rohkaisenkin kaikkia kollegoita olemaan aktiivisia tässä, Mäntysalo sanoo.

Alueen terveydenhuollon tukena

Nyt syksyllä Mäntysalon on tarkoitus palaveerata paikallisen terveysaseman kanssa siitä, miten apteekki voisi tukea alueen muuta terveydenhuoltoa. Paikallisen astmahoitajan kanssa yhteistyötä on jo tehty, mutta sitäkin on tarkoitus syventää.

– Apteekissa törmäämme usein astmapotilaisiin, joiden astma ei ole täysin hoidossa. Ongelmia saattaa olla esimerkiksi laitteen käytössä. Näissä tapauksissa olemme apteekista yhteydessä suoraan astmahoitajaan ja sovimme asiakkaalle käynnin hoitajalle. Näin asia ei jää ilmaan sille asteelle, että pitäisi tehdä jotakin.

Astman hoito on yksi keskeinen osa-alue myös Satakunnan hyvinvointialueen lääkeneuvolapilotissa, jossa Vuokko-apteekki on niin ikään mukana. Silti Mäntysalo näkee, että yhteistyötä on tarpeen edelleen syventää ja toimintamalleja selkeyttää.

Sama koskee muun terveydenhuollon kanssa tehtävää yhteistyötä. Syksyn tapaamisessa on tarkoitus keskustella paitsi perusasioista, kuten reseptien uusimiskäytännöistä, riippuvuutta aiheuttavien lääkkeiden määräämisestä ja annosjakeluresepteistä, myös uudenlaisesta yhteistyöstä.

Apteekkari Heli Mäntysalo palvelee asiakasta.
Vuokko-apteekkiin on tarkoitus avata perinteisten apteekkipalveluiden lisäksi Terveyspiste, jonka palveluvalikoimaan ovat tulossa muun muassa influenssarokotukset ja muut injektiot.

Mäntysalo on hakenut Aluehallintovirastolta (AVI) lupaa apteekin Terveyspisteen perustamiseen.

– Haluaisin kuulla, millaisia ajatuksia terveysasemalla on siitä, miten apteekki voisi täydentää heidän palveluitaan ja missä tarvitaan apua.

Kunhan luvat saadaan kuntoon, Terveyspiste on tarkoitus laajentaa myös Siikaisten sivuapteekille. Siellä tarve on akuutti, sillä kylän terveysasema on sulkautumassa vuoden lopussa.

– Viikoittain kyläläiset kysyvät sivuapteekilla, että lähteekö apteekkikin. Sanon, että apteekki ei ole lähdössä ja että koetetaan keksiä jotakin. Terveyspistettä toivotaan kovasti.

Lupabyrokratia työllistää

Terveyspisteen palveluvalikoimaan ovat tulossa muun muassa rokotukset, kuten influenssarokotukset sekä muut injektiot. Lisäksi terveysasemalta on jo kuulunut, että kysyntää on ainakin korvahuuhteluille.

Ensin täytyy kuitenkin selättää lupabyrokratia. Apteekkien tulee hakea terveyspalveluihin lupa AVI:lta, joka edellyttää muun muassa äänieristettyä huonetta vesipisteineen. Samaan aikaan yksityiset, apteekin kanssa yhteistyötä tekevät terveyspalvelu- ja rokotusyritykset voivat antaa esimerkiksi rokotuksia apteekin yleisessä asiakastilassa, pelkän sermin takana. Erilaiset lupamenettelyt turhauttavat.

– Tammikuussa laitoin AVI:lle lupahakemuksen. Toukokuussa tuli sitten lisäselvityspyyntöä. Aika monta lomaketta ja liitettä tässä on täytetty, Mäntysalo kuvaa.

Toiveena kuitenkin on, että palvelut saataisiin käynnistettyä vielä tänä syksynä.

Kankaanpään Vuokko-apteekki

Mitä mieltä olit artikkelista?

Agreed 45 times
Said to be thoughtful 6 times
Has raised questions 2 times
Disagreed 0 times